19:00

Referat: Linero IF - AIF Barrikaden

Startelva: Filip – Viktor T, Albin, Marius, Victor L – Martin – Alex, Oskar W – Mathias K, Henke, Ahmed

Avbytare var Shershah som spelade sista 25 som defensiv mittfältare, Hamuda som spelade sista kvarten som vänsteranfallare, Martin Jonasson som spelade sista 10 som högerback i det som då var en trebackslinje samt Patrik och Mikael Krekula som inte spelade alls.

I första halvlek var det länge ställningskrig där spelet böljade lite fram och tillbaka utan så mycket som ett enda riktigt avslut åt någotdera hållet. Om jag inte missade något dröjde det exakt en halvtimme innan det första men sen kom de tätt. Vi hade fler än de och dessutom väldigt många hörnor som alla var bra slagna av Alex men där vi ändå nästan inte skapade något alls utan Lineroförsvararna med skicklighet men ibland också en god portion tur lyckades rensa undan bollen. Alex hade efter en undanrensning också ett fruktansvärt hårt skott på rullande boll en bra bit utifrån – en imponerande prestation, den typen av skott har ofta en tendens att gå högt över men detta var otroligt pressat - där målvakten gjorde en enastående räddning till hörna. Därutöver var det en hel del röriga situationer i deras straffområde som om bollen bara lite mer studsat vår väg kunde gett oss ett ledningsmål. En av dessa mynnade i ett mål som blåstes av för offside, ett ytterst tveksamt domslut tyckte en del i vårt lag. Själv kunde jag inte ha någon uppfattning. Inte bara för att det som alltid när det gäller offside är väldigt svårt att avgöra om det är offside när man inte sitter något så när i linje utan också eftersom det fanns spelare som skymde.

Mot detta kunde Linero ställa en nick från nära håll från omarkerad spelare som borde gjort mål men där nicken gick någon halvmeter över och inte minst i den 44:e min då ett lobbskott från långt håll gick i stolpens insida. Detta var deras första avslut på mål. Halvleken avslutades sedan med att en Linerospelarna drog på sig en helt onödig utvisning efter två gula kort på en minut (alltså inte i samma situation) och därmed borde ju vägen ligga öppen för oss men så blev det alltså inte.

Andra halvlek började med två situationer som skulle visa sig bli avgörande. Efter bara 2-3 minuter fick Mahias K ett mycket bra skottläge från nära håll och skottet hade nog blivit väldigt farligt om det gått fram men dessvärre blockades det av utespelare. Tre minuter senare får de en helt onödig straff. Även om vi på läktaren (d.v.s. vi två?.) ställde oss helt frågande så var den nog ur ruffsynpunkt korrekt – han som orsakade den erkände att han gav igen för något som borde gett oss frispark i momentet innan – men det såg ut som att förseelsen skedde strax utanför straffområdet. Nåja straff blev det och den satte straffskytten hur enkelt som helst på Jonas manér; skottfint för att få ner målvakten för att sedan enkelt slå in bollen i andra hörnet.

Efter detta lät Linero oss naturligt nog föra spelet och de gånger vi flyttade upp laget och försökte spela längs marken fick vi till en hel del fina kombinationer med bra bolltempo men länge ledde det bara till en hel del halvchanser och hörnor . Allt för ofta gjorde vi dock inte så utan gjorde det väldigt enkelt för Linero när vi verkade ha svårt att ställa om vårt spel från de nya förutsättningarna när vi kom i underläge. Vi spelade runt i backlinjen i långsamt tempo trots att Linero pressade oss ytterligt lite på vår planhalva. Det innebar ju förstås att Linerospelarna fick tid att återhämta sig. När vi väl slog upp bollarna från backlinjen blev det dessutom oftast väldigt förutsägbara höjdbollar.

För att fortsätta klagandet på den backlinje som trots att den var helt nykomponerad defensivt sett var strålande bra så flyttade man upp alldeles för lite i andra. På det sättet blev det ju väldigt tacksamt för Linerospelarna när det numerära underläget märktes betydligt mindre eftersom vi allt för ofta stod kvar med backlinjen.

Sedan vi på slutet gått över till 3-3-4 (!) var vi dock ytterst nära att få till det efterlängtade målet när Henke vaket såg att deras målvakt stod långt ute – som så ofta, han var oerhört offensiv och kändes som en utespelare – och slog på ett lobbskott som såg ut att dyka ner precis under ribban men trots sin relativa litenhet lyckades deras målvakt tippa bollen över via ribban.

Totalt sett var vi ju det bättre laget och gjorde som helhet en hyfsad insats men Linero spelade utifrån sina förutsättningar och gjorde det bra även om de hade lite tur med marginalerna betydligt oftare än vi. Men om någon på förhand sagt att ett tremannaanfall bestående av Mathias K, Henke och Ahmed {som för övrigt blev utvisad på övertid när han fick sitt andra gula kort} skulle gå mållöst från matchen hade jag varit beredd att ge ett mycket högt odds på det. Än mycket högre skulle det blivit om man på förhand vetat att Linero skulle få spela med 10 man i drygt 50 minuter (inkl. 6 minuters tilläggstid).

Och därmed kan vi efter 1 seger på höstens hittills 7 matcher konstatera att den allra sista möjligheten att nå en kvalplats försvann. Lustigt (nåja) att vi efter att de senaste tre åren spurtat bra på slutet och de två senaste fixat kontraktet utan kval efter närmast hopplösa lägen har vi i år dessutom gjort tvärtom. Nu får vi väl närmast inrikta oss på att försvara en plats på övre halvan vilket ändå skulle innebära det bästa resultatet på 10-15. En poäng i hemmamatchen mot Dalby på söndag så är detta klart.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 11-4 Avslut på mål: 6-4 Avslut utanför: 6-5